< terug naar agenda

Utrechtse Vredesweeklezing 2020
Datum: 18 September
Tijd: 16:00 uur, 15:30 uur inloop
Door: Ambassade Utrecht - Domkerk
Type: Lezing

Vrede verbindt verschil is het thema van de Vredesweek 2020. Juist verschillen vormen een rijke voedingsbodem voor samenwerking. Een samenwerking door verschillende religieuze tradities voor een rechtvaardiger samenleving en een duurzame vrede.

De Utrechtse Vredesweeklezing is een aftrap voor de Vredesweek 2020 en wil een inspiratiebron zijn voor ieder die zich inzet voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Vanuit verschillende religieuze tradities wordt een intellectuele reflectie gegeven op wat er in de samenleving aan de hand is. Actuele issues zijn de zoektocht naar het ‘nieuwe normaal’, her-ijking van wat er werkelijk toe doet, herstel van de socio-economische en ecologische balans en de balans tussen individu en gemeenschap. Vanuit verschillende religieuze tradities wordt onderzocht hoe we, in het besef van onze lotsverbondenheid, alleen SAMEN aan deze doelen kunnen werken. Er is gelegenheid voor debat. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele ontmoeting onder het genot van een drankje en een hapje. De bijeenkomst kan ook via de livestream worden gevolgd.

Drie sprekers verkennen het thema tijdens deze Vredesweeklezing: Natascha van Weezel, auteur, filmmaakster en columniste. Maakster van de VPRO film "Natascha's beloofde land", en publicaties "Magere jaren" (2007), "De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust" (2015), "Thuis bij de vijand. Moslims en joden in Nederland" (2017) en "Nooit meer Fanta" (2020). Natascha van Weezel maakte een opmerkelijk programma op de Westbank van de Jordaan waar zij als jonge joodse vrouw bijzondere ontmoetingen had met Palestijnse jongeren. Natascha van Weezel ziet het conflict in Israël-Palestina als een van de meest extreme uitingsvormen van polarisatie. Zij zal in haar lezing vertellen over de reis die zij maakte voor de TV-serie “Natascha’s beloofde land” en dan met name over de inzichten die zij hier verkregen heeft. Er worden videoclips getoond. “Als ik ergens geleerd heb hoe je de dialoog moet voeren, was het daar”. Zij verbindt de inzichten vanuit de ontmoetingen met jonge mensen op de Westbank met handelingsperspectieven voor ons in Nederland.

Hans Alma, hoogleraar psychologie en zingeving aan Universiteit van Humanistiek, met ingang van 1 april 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar religieus humanisme en compassie. Hans Alma schreef een opmerkelijk boek over het verlangen naar zin, waarin zij een taal gebruikt die mensen uit verschillende tradities kan verbinden in hun zoeken naar vrede en recht in deze wereld. In dit boek gaat zij op zoek naar alledaagse woorden en vormen voor verbinding. Verbeeldingskracht geeft je de mogelijkheid te kijken vanuit het perspectief van de ander. Compassie, samenwerking en respect zijn sleutelwoorden in de zorg voor elkaar en voor de aarde. In haar lezing zal Hans Alma verkennen wat nodig is om vanuit verschillende achtergronden en tradities te zoeken naar vrede en recht in onze wereld.

Enis Odaci, schrijver, spreker en Islamdeskundige (met enige kennis van christelijke traditie). Is publicist en hoofd online van Volzin, magazine voorreligie en samenleving. Hij is voorzitter van Stichting Humanislam en adviseert overheden en bedrijfsleven op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Enis Odaci stelt met scherpte én humor vragen bij de manier waarop wij in Nederland omgaan met onze verschillen. Zijn eigen persoonlijke ervaringen heeft hij eerder gedeeld in de Oecumenelezing 2020 en in zijn boek “Spiegelreis”, dat hij samen met Herman Koetsveld schreef, over religieuze en culturele ontmoeting vanuit je eigen identiteit. Enis zal de Utrechtse Vredesweeklezing afsluiten met een persoonlijke column.

In verband met coronaregels is aanmelden verplicht. U kunt aangeven of u allen of met meer personen komt, of dat u de bijeenkomst via de livestream wilt volgen. Bij de laatste keuze wordt u een dag voor aanvang een inloglink gemaild.

Website: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/vredesweeklezing2020/
Locatie:
Domkerk Utrecht
Domplein
3512 JN
Utrecht