< terug naar ambassades

Ambassade Srebrenica

Locatie:

De Ambassade van Vrede in Srebrenica is dit jaar in oprichting, en wordt gedragen door de organisatie Sara Srebrenica. Deze organisatie, onder leiding van twee vrouwen, Stana Medić en Valentina Gagić, zet zich al negentien jaar in voor het verbinden van de verschillende bevolkingsgroepen in Srebrenica.


 

In Bosnië wonen nog altijd Kroaten, die katholiek zijn, Serviërs, die orthodox zijn, en Bosnische moslims (Bosniaks). Samen, maar vaak ieder apart, want het land is nog erg gesegregeerd. Het risico hiervan is dat vooroordelen en wantrouwen in stand worden gehouden. Sara organiseert allerlei interetnische en interreligieuze activiteiten en slaagt er goed in mensen echt met elkaar te verbinden.

Met steun van PAX wordt in Srebrenica gewerkt aan het bevorderen van verzoening en interetnische en interreligieuze samenwerking en het verminderen van spanning. Jongeren leren hoe ze samen het traumatische verleden kunnen verwerken terwijl ze samenwerken aan een vreedzame, gemeenschappelijke toekomst. Inmiddels zijn er meer dan 250 projecten gerealiseerd, waaronder de oprichting van de Lokale Vrijwilligersdienst Srebrenica en de Jeugdraad Srebrenica. En aan plannen voor de toekomst is geen gebrek. In 2018 doen ze voor het eerst als Ambassade van Vrede in oprichting mee aan de Vredesweek, en organiseren onder andere een Walk of Peace op 21 september, de internationale dag voor de vrede.