Nieuws

 • /

  Terugblik: Toekomst van Vrede in Europa

  Bijna op de dag zeven maanden na de Russische inval in Oekraïne spraken we afgelopen zaterdag 17 september in het kader van de Vredesweek over vrede in Europa. Onder andere beleidsadviseurs bij PAX, Dion van den Berg en Jan Jaap van Oosterzee, BIJ1-partijleider Sylvana Simons en Srebrenica-overlevende Alma Mustafić vertelden over hun visie op dit actuele thema.

  Lees verder >

  22-09-2022
 • /

  Nacht van de Vrede: The Revolution is Female

  Aanstaande zaterdag 24 september staat in TivoliVredenburg de leus The Revolution is Female centraal. Voorafgaand aan het event praten we met PAX-expert Ilse Wermink die deel zal uitmaken van het panel. ‘Een eerlijke wereld begint en eindigt met het oplossen van ongelijkheid, op basis van gender, maar ook huidskleur of afkomst.’ 

  Lees verder >

  21-09-2022
 • /

  Vredescollege voor leerlingen St-Gregorius College

  Een zaal vol leerlingen in de Utrechtse Singelkerk verwelkomt Cor Oudes en Selma van Oostwaard. Voor aanvang schuiven ze opgewonden heen en weer in de banken. Een lerares maant ze om plaats te nemen op de voorste banken. 

  Lees verder >

  20-09-2022
 • Foto:

  Terugblikken op de vredesweeklezing 2022

  Traditiegetrouw organiseerden PAX en het Citypastoraat Domkerk zondag 18 september de jaarlijkse nationale Vredesweeklezing. Deze werd dit jaar uitgesproken door Mpho Andrea Tutu van Furth, de Zuid-Afrikaanse anglicaanse priester, auteur, activist en dochter van aartsbisschop Desmond Tutu. 

  Lees verder >

  19-09-2022
 • /

  Stille Aandacht voor Vrede in Zwolle

  Vredesplatform Zwolle heeft gisteren in Zwolle de Vredesweek geopend met een Stille Aandacht voor Vrede en met onze vijfde Walk of Peace in de wijk Assendorp. ‘Er was maar een kleine groep mensen gekomen en toch heb ik vrede ervaren,’  vertelt Marlies van het platform. ‘We hebben een Vredesengel onthuld. Die is gemaakt door een kunstenaar Jacomijn Schellevis en kinderen hebben een prachtige bijdrage geleverd. Voor mij is deze samenwerking een prachtig voorbeeld van vrede. Zondag hebben de kinderen Vredesengelen gemaakt tijdens de Oecumenische Vredesdienst.’

   

  Lees verder >

  18-09-2022
 • /

  Dick Huizenga: vredesactiviste van het eerste uur

  De oorlog in Oekraïne heeft ons weer op scherp gesteld: vrede is geen vanzelfsprekendheid. Dat beseft ook de 86-jarige Dick Huizenga. Van jongs af aan zet zij zich met tomeloze energie in voor vrede. Nog steeds: sinds de Russische invasie in Oekraïne protesteerde ze vijftig dagen lang elke dag voor de Russische ambassade. Wat kan een nieuwe generatie leren van haar vredesactivisme? Annemieke van Straalen (23 jaar), communicatieadviseur bij PAX én feministische activist, ging met Dick in gesprek over haar drijfveren, haar wijze levenslessen en haar kijk op de toekomst van de vredesbeweging.

  Lees verder >

  07-09-2022