< terug naar nieuwsoverzicht

Alarm slaan voor Europa

12-07-2021

Het burgerinitiatief AlarmEuropa vraagt aandacht voor de schrijnende situatie aan de Europese grenzen. Mensen die op de vlucht zijn worden met geweld teruggestuurd. Uit solidariteit wordt er door het Nederland Blazers Ensemble op 21 september in Tivoli Vredenburg lokaal alarm geslagen. PAX steunt deze oproep. En ook jij kan iets doen! Vraag je gemeente zich aan te sluiten en roep je muzikale vrienden op de estafette ná 21 september lokaal door te zetten. Voor een Europa waar ieder mensenleven telt. 
Muzikale estafette tegen de onverschilligheid
Op 21 september start AlarmEuropa samen met het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) een muzikale estafette tegen de onverschilligheid uit solidariteit met medemensen op de vlucht aan de grenzen van Europa. Op de internationale Dag van de Vrede organiseert het NBE samen met TivoliVredenburg een bijzonder concert. Artistiek leider Bart Schneemann gaat het programma maken waarin de estafette wordt gelanceerd.

Daarmee start op 21 september de oproep aan alle Nederlandse gemeenten om mee te doen en ruimte te maken voor de mensen die nu in de kampen aan de grenzen verblijven, en het kabinet op te roepen daar aan mee te doen. Musici spelen en zingen El cant dels Ocells, een traditioneel Catalaans liedje dat door de legendarische Pablo Casalls werd bewerkt voor cello. Uit verzet tegen het fascisme begon hij ieder concert uit protest met zijn Song of the Brids.

#AlarmEuropa
AlarmEuropa is een burgerinitiatief dat bestaat uit mensen die zich er niet bij willen neerleggen dat mensen op de vlucht met steeds meer geweld worden geweerd aan de grenzen van Europa. De andere landen van de Europese Unie weigeren om - zoals wel was afgesproken - mensen uit de kampen in Griekenland op te vangen en steeds vaker worden mensen zonder de kans te krijgen asiel te vragen door Griekenland met geweld teruggestuurd.

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes getest die ons moeten waarschuwen in tijden van nood. Die tijden zijn nu. Voor het gemeentehuis wordt dan alarm geslagen voor de mensen op de vlucht aan de grenzen en dus voor ‘ons Europa’. In Europa laten steeds meer steden zich horen. Zij laten de overheid weten dat ze als gemeente ruimte willen maken voor de mensen uit de kampen aan de grenzen en roepen de regering daarom op mensen op te vangen in onze landen.

In Nederland hebben Groningen, Leiden, Arnhem, Nijmegen, Amsterdam deze oproep al gedaan. In de gemeenten die zich hebben aangesloten staan we naast de raad, wethouder of burgemeester en roepen we andere gemeenten op zich aan te sluiten. Waar dat nog niet zo is roepen we de gemeente op zich ook aan te sluiten.

Wil je meedoen? Klik hier voor meer informatie, ga naar www.alarmeuropa.nl en meld je aan via info@alarmeuropa.nl

< terug naar nieuwsoverzicht