< terug naar nieuwsoverzicht

Ambassadeursdag 2017: Stel je voor dat je meedoet

Bericht geplaatst op: 22-05-2017

“Vrede, zeg het eens een paar keer hardop: "Vrede." Het klinkt goed, het klinkt vredig, rustig, rustiek. Vrede. soms loop ik te wandelen, bijvoorbeeld in een Duits bos, en dan ligt dat bos er zo ontzettend vredig bij. Niets zo vredig als een Duits bos. Het bos voelt aan als een soort wiedergutmachungsbos. Het lijkt wel alsof alle bomen fluisteren: "Wir schaffen das".” Zo opende Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo de jaarlijkse Ambassadeursdag in Utrecht. Uit het hele land kwamen mensen samen in Utrecht die tijdens de Vredesweek in september in actie willen komen. 


Vincent Bijlo en Jan Gruiters

Na de opening van Vincent Bijlo deed PAX directeur Jan Gruiters in zijn toespraak een oproep tot activisme. “We leven in verwarrende tijden. Maar ik merk dat juist vanwege die verwarrende tijd meer mensen gaan beseffen dat hoop van vitaal belang is. Dat we koppig moeten volhouden. Dat we mogen geloven dat het anders kan. Dat we met de kracht van verbeelding dingen kunnen veranderen. Dat de vrede geen ideaal ver weg is maar een al lang begonnen realiteit. Dat de emotie van de hoop sterker is dan die van de angst en de vernedering. […] Stel je voor dat je meedoet. Stel je voor!” Jan Gruiters kondigde ook een PAX programma in Nederland aan. Een programma dat zich laat leiden door de verbeeldingskracht.

De kracht van verbeelding is het thema van de Vredesweek. Theatermaakster Rian Evers maakte ter plekke met de aanwezigen een lied en ook in de workshops speelde creativiteit een voorname rol. Zo maakten deelnemers in een proces van co-creatie Loesje slogans voor vrede. Naast ontmoeting met andere vredesactivisten die hun inspiratie voor de Vredesweek deelden, konden vrijwilligers aan de slag met lesmateriaal voor basisscholen, hoe zet je een Walk of Peace op en kregen ze tips voor een vredesviering. De voorbereidingen voor de Vredesweek in september 2017 kunnen nu dus echt van start gaan. 


deelnemers van de workshop: Walk of Peace - verbeeld de verbinding

 

Lees hier de gesproken column van Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede
Lees hier de volledige toespraak van Jan Gruiters, PAX directeur

 

< terug naar nieuwsoverzicht