< terug naar nieuwsoverzicht

De kracht van verbeelding: foto-expositie in Enschede

20-09-2017

Uit een mooie, met glas overdekte tuin, klinkt het warme geluid van een piano. Een bord aan de deur heet voorbijgangers welkom om binnen een kijkje te komen nemen. Daar hangt namelijk een foto-expositie over het thema ‘de kracht van verbeelding', bedacht door de Ambassade van Vrede Enschede in samenwerking met studenten van de opleiding media van het ROC Twente. 


3072


De studenten geven in een videoclip uitleg bij hun foto’s. Zij hebben het thema opvallend vaak een heel persoonlijke interpretatie gegeven. De foto’s verbeelden hoe je als mens kunt worstelen met onvrede in jezelf, maar ook weer vrede kunt sluiten met jezelf of met je tegenstanders. En hoe je geluk kunt vinden in muziek, natuur, en een warm contact.

Het is dan ook niet toevallig dat deze expositie hier plaatsvindt, in de wintertuin van leefgemeenschap de Wonne (‘het Geluk’), gehuisvest in een aangrenzend klooster. Al jaren organiseert Enschede voor Vrede, de lokale Ambassade van Vrede, hier activiteiten in de Vredesweek. Ook dit jaar hebben ze weer een mooi programma, gevuld met lezingen, een debat, een concert en een Walk of Peace.

Bob Zomerplaag, actieve vrijwilliger in het team achter de Ambassade van Vrede, vertelt: “Enschede voor Vrede is al 22 jaar betrokken bij de Vredesweek, en besteedt altijd aandacht aan actuele internationale conflicten. Daarnaast zijn we ook lokaal nauw verbonden met allerlei organisaties in Enschede, zoals het ROC Twente, met wie we dit jaar voor de vijfde keer deze foto-expositie organiseren.”

“Afgelopen zondag zijn we nog in actie gekomen toen Pegida een demonstratie in Enschede had gepland, uitgerekend in de Vredesweek! Wij hebben toen met een aantal mensen en in samenwerking met de Raad van Levensbeschouwingen en Religies een solidariteitsactie gehouden bij de drie moskeeën in Enschede. Dat werd door de moskeeën zeer gewaardeerd. Gelukkig was de opkomst bij de Pegida-demonstratie veel lager dan verwacht.”

“Vorig jaar hebben we voor het eerst een Walk of Peace georganiseerd. Samen met PAX. Dat was een groot succes. Dit jaar krijgt het waarschijnlijk een kleinschaliger karakter: op zondag wordt de Vredesweek afgesloten met de Walk of Peace. De wandeling leidt ons dit jaar onder andere langs de Syrisch Orthodoxe kerk en de Arabischtalige moskee. Zo blijven we op lokaal niveau bouwen aan ontmoeting, verbinding en bemoediging!” 


Wil je ook een activiteit van de Ambassade van Vrede Enschede bijwonen? Neem dan hier een kijkje voor hun programma tijdens de Vredesweek. 

< terug naar nieuwsoverzicht