< terug naar nieuwsoverzicht

De Vredesweek op school

Bericht geplaatst op: 23-05-2017

“Aandachtig strijkt juf Maryam haar hoofddoek glad. Er staan diepe denkrimpels in haar voorhoofd. Ze zit voor haar computer en surft op internet. Vanaf het beeldscherm kijkt een meisje haar aan. Ze draagt een hoofddoek, net als zijzelf. Ja, dat is ze! Dat is Malala! Wat is er veel met dit meisje gebeurd. En wat weet ze nog goed, dat Malala bij haar in de klas zat. Het was een pientere meid, die Malala. Ze wist wat ze wilde. Net als haar vader vond ze, dat alle kinderen recht hadden op onderwijs en naar school moesten kunnen gaan. Meisjes net zo goed als jongens.”


 

Speciaal voor de Vredesweek heeft PAX in samenwerking met het Centrum voor Levensbeschouwing en Dienstencentrum voor GVO en HVO een lesbrief ontwikkeld. Naast het verhaal over Malala vind je hierin creatieve werkvormen en nog meer bijzondere verhalen waarin zowel het denken als het doen aan bod komt. Van het maken van een moodboard tot een meditatie, van portretten schilderen tot een vredesduif versturen. De lesbrief staat helemaal in het teken van het thema van de Vredesweek: e kracht van verbeelding.

Aan deze lesbrief hebben een humanistische, een katholieke, een islamitische, een hindoeïstische en een protestantse docent hun bijdragen geleverd. Een vredesproject op zich! Leerlingen onderzoeken onder begeleiding van hun docent wat vrede mogelijk maakt en ontdekken dat mensen zich ondanks verschillen met elkaar kunnen verbinden. De brief is primair ontwikkeld voor godsdienstlessen op  openbare basisscholen, maar de lessuggesties zijn geschikt voor gebruik in het hele basisonderwijs.

Met de lesbrief hebben we de volgende doelen voor ogen:

  • De leerlingen denken na over beelden die mensen zich over en weer van elkaar vormen.
  • Ze maken – voor het eerst of opnieuw – kennis met mensen die zich met verbeeldingskracht inzetten voor een vreedzame samenleving.
  • Ze geven hun eigen beeld van vrede creatief en kunstzinnig weer.
  • Ze maken kennis met verschillende levensbeschouwelijke tradities.

Ook Ambassades van Vrede worden van harte uitgenodigd om scholen te benaderen in hun eigen dorp of stad. Deze lesbrief biedt een mooi startpunt om contact te leggen met scholen in de buurt.

De lesbrief kun je gratis downloaden in onze online winkel.

< terug naar nieuwsoverzicht