< terug naar nieuwsoverzicht

Drie generaties inspireren kunstenaars voor posters Vredesweek

17-04-2018

Het thema van de Vredesweek is dit jaar Generaties voor vrede. Wat is er dan beter dan de posters die bij de week horen te maken met mensen uit drie verschillende generaties? Kinderen, jongeren en ouderen gingen met kunstenaars in de weer om ze te inspireren. Het resultaat mag er zijn. Zoals een van de kinderen zei: “Als je samen kleurt, gaat het beter.”


Kunstenaars in de dop
Veel ervaring met het maken van kunst hebben ze nog niet, de kinderen tussen de 5 en 8 jaar met wie kunstenares Cocki Vink aan de slag gaat. Maar kleuren kunnen ze allemaal, en dat doen ze met verve. Samen. Ze mogen duiven, het symbool van vrede, van kleur voorzien. In alle drukte delen ze stiften met elkaar, praten over kleurkeuze en welke duif ze het mooist vinden. “Alle vogels zijn anders, dat is leuk,” klinkt het. En ook: “Ik vind alle kleuren mooi.” Cocki heeft het plezier wat ze bij de kinderen zag om samen iets moois te maken gebruikt in haar kleurige kunstwerk.


 

Jongeren over herinneringen
Een flinke groep stagiairs van PAX nam de tweede ‘generatiegroep’ voor hun rekeningen: de jongeren. Kunstenaar Jakob de Jonge vraagt hen wat hun mooiste herinnering is. Jakob: “Steeds kwam hetzelfde sterk naar voren: een vorm van intimiteit te midden van een onplezierige situatie. Dat contrast hoor ik elke keer.’ En het klopt. Neem Annelies die stage loopt bij het PAX-programma dat strijdt tegen onmenselijke wapens. Tijdens een reis in Myanmar, op een plek waar alleen maar afval leek te zijn, zag ze een jongetje. Hij zat vol levensvreugde en beloofde later de wereld te gaan veranderen, daarvan was hij overtuigd. Annelies tekent het zelf als een bloem, midden in grauwigheid. Naoual, die haar stage in het teken stelt van de Vredesweek, zei treffend: “De essentie van vrede is de relatie die je hebt met anderen.”


Nieuwe mensen, vertrouwen in de toekomst
“Wij vinden het waardevol om te zien dat het vredeswerk doorgaat,” hoorde kunstenares Marlieke Overmeer toen ze in gesprek ging met ouderen. “Dat er nieuwe mensen zijn die voor vrede opkomen. Dat doet me goed en geeft vertrouwen in de toekomst.” Tijdens de Ambassadeursdag in Nijmegen voert Marlieke gesprekjes met mensen die opkomen voor vrede. Die zien de noodzaak van het samenbrengen van de generaties. Jongeren en ouderen kunnen van elkaar leren en elkaar inspireren, klonk het. Samengevat: “We hebben elkaar nodig”.Kunstwerken worden posters
De kunstwerken die samen met de drie generaties zijn gemaakt, worden op posters gedrukt. Die kunnen de lokale groepen van PAX ophangen in hun buurthuis of kerk om aandacht te vragen voor de Vredesweek. Nog even geduld, vanaf 22 mei zijn de posters te verkrijgen via onze Winkel & Downloads.

< terug naar nieuwsoverzicht