< terug naar nieuwsoverzicht

Film - Een kracht van verbeelding

Bericht geplaatst op: 27-07-2017

Regelmatig krijgt PAX de volgende vraag: Wat zijn geschikte films voor een filmavond tijdens de Vredesweek? Deze vraag beantwoorden we graag.

Hieronder hebben wij een shortlist samengesteld met 10 verschillende films of documentaires die in onze ogen goed bij het thema van deze Vredesweek passen: de kracht van verbeelding. Het zijn films om over na te denken en over door te praten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een kleine groep in de kerk, in een buurthuis of in de klas.


 

 1. ‘I Daniel Blake’ (2016 – 97 min.) Op zoek naar een goede balans tussen een serieuze én humoristische film? Dan is I Daniel Blake wellicht een goede keuze. De film laat de (waan!)zin zien van de systemen waarin we leven en neemt de kijker mee in een wereld die vaak onzichtbaar blijft: armoede. (Te koop voor 17,99 bij bol.com)
   
 2. Pay it forward’ (2000 – 123 min.) De jonge Trevor heeft een aan alcohol verslaafde moeder en krijgt een opmerkelijke nieuwe opdracht van zijn leraar maatschappijleer: bedenk één manier om de wereld te verbeteren. Hij neemt dit heel serieus. Trevor bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, zij doen dat op hun beurt weer bij drie anderen... etc. (Te koop voor 12,99 bij bol.com)
   
 3. 5 broken cameras’. (2011 - 94 min.) De grote winnaar van het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) 2011. Je volgt de persoonlijke getuigenis van een Palestijnse vader die vijf jaar lang de vreedzame protesten van zijn dorpelingen tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand filmt. Regelmatig sneuvelt er een camera. (Online te bekijken op de website van IDFA)
   
 4. ‘Asielzoeka’s’ (2014 – 59 min.) Op Facebook noemen ze zichzelf ‘asielzoeka’s’: jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. Na jaren van onzekerheid zijn ze terechtgekomen in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel. Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken. (Deze documentaire kun je hier online kijken)
   
 5. ‘De Railway Man’ (2013 - 116 min.) Dit is het waargebeurde verhaal van een Schotse luitenant die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners in Singapore gevangen werd genomen. Hij werd naar een kamp in Thailand gestuurd waar hij werd onderworpen aan verschrikkelijke folteringen en gedwongen werd om mee te bouwen aan de beruchte brug over de rivier de Kwai. Jaren later lijdt hij nog steeds aan posttraumatische stressstoornis tot zijn tweede vrouw, Patricia Wallace, hem helpt zijn verleden te verwerken. Een film over verzoening. (Te koop voor 11,99 bij bol.com)
   
 6. ‘En op een goede dag.’ – Fictie (2011 – Nederlands gesproken – 30 min.) Alia (28) en Hamza (32) zijn een verliefd Marokkaans stel. Geconfronteerd met een omstreden wet over het verbod op het dragen van hoofddoeken, vindt Alia, onvoorwaardelijk gesteund door haar man en bijgestaan door haar collega’s, een grappige, wonderbaarlijke en totaal onverwachte oplossing om de wet te omzeilen. Thema’s: Discussie, verbod op het dragen van hoofddoeken, creativiteit van de mens. (Zie a la carte aanbod Movies that Matter)
   
 7. ‘Ik alleen in de klas’ – Documentaire (2016 - Nederlands gesproken, Engels ondertiteld - 74 min.) In Ik alleen in de klas gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie donkere kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. In deze eenvoudige, maar doeltreffende documentaire zien wij de impact die subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.  (Zie a la carte aanbod Movies that Matter)
   
 8. ‘Nice People’ – Documentaire (2015 - Somalisch, Zweeds, Engels gesproken - Nederlands ondertiteld - 58 minuten) Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië. (Zie a la carte aanbod Movies that Matter)
   
 9. ‘Vergeet mij niet’Documentaire (2016 - Arabisch Nederlands Engels - 55 min.) Op de Katwijkse school ‘De Verrekijker’ krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging de kinderen een veilige haven te bieden en de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. (Zie a la carte aanbod Movies that Matter)
   
 10. ‘Wadjda’Fictie (2012 - Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld - 100 min.) De winnaar van de Publieksprijs van het Rotterdams filmfestival van 2013 is een enorme feelgoodmovie. De eigengereide Wadjda uit Riyad zet alles op alles voor een groene fiets. Jongens mogen toch ook fietsen? Waarom zij dan niet? Wadjda is de eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saoedi-Arabië. (Zie a la carte aanbod Movies that Matter)

< terug naar nieuwsoverzicht