< terug naar nieuwsoverzicht

Filmtips voor de Vredesweek 2018

18-06-2018

Van plan om tijdens de Vredesweek een filmavond te organiseren? Mooi. Dan helpen we je graag op weg. Hier een lijstje met titels die in onze ogen goed bij de Vredesweek passen: hoe gaan verschillende generaties om met vrede of juist het gebrek daar aan? 

Wadjda (2012 – 100 min)
De eigengereide Wadjda (10) woont met haar ouders in een buitenwijk van Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Ze zet alles op alles voor een groene fiets. Jongens mogen toch ook fietsen? Waarom zij dan niet? Deze feelgoodmovie is winnaar van de Publieksprijs van het Rotterdams filmfestival van 2013. Gratis beschikbaar via Movies that Matter.

Ik alleen in de klas (2016 – 74 min)
In deze documentaire gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie donkere kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Gratis beschikbaar via Movies that Matter.

This Is Exile: Diaries of Child Refugees (2015 – 56 min)
Emmy Award-winnaar Mani Yassir Benchelah filmde gedurende een jaar het dagelijks leven van Syrische kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon, die in hun eigen woorden vertellen hoe zij omgaan met verlies, ontberingen en gebroken dromen. Gratis beschikbaar via Movies that Matter.

Hier woon ik, daar leef ik (2012 – 65 min)
Filmmaakster Fatima Jebli-Ouazzani vertelt door de ogen van vier generaties vrouwen het verhaal van de migratie tussen Turkije en Nederland (heen en weer) en de snelheid waarmee Turkse vrouwen zich binnen enkele generaties emanciperen. Gratis beschikbaar via 2Doc.

Vergeet mij niet (2016 – 55 min)
Op de Katwijkse school De Verrekijker krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. De ouders van deze leerlingen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. De Verrekijker probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. Gratis beschikbaar via Movies that Matter.

De Asielzoekmachine (2016 - 54min)
De huidige vluchtelingencrisis beheerst de media en de manier waarop de samenleving op de crisis reageert. De sterke reacties maken het ontzettend moeilijk om op een constructieve manier oplossingen te zoeken. De documentaire daagt de kijker uit om kritisch na te denken over mogelijke oplossingen voor op de lange termijn.  Gratis beschikbaar via 2Doc.

Oorlogskinderen (2013 – 45 min)
Wat blijft er over van toekomstdromen als kinderen moeten terugkeren naar landen met gewapende conflicten? Journalist Sinan Can bezoekt Ahmed (14) die met zijn familie vanuit Dronten werd uitgezet naar de Iraakse stad Kirkuk. Ook reist Can naar Kabul in Afghanistan. Daar leven Maryam (20) en Ali (12) en zijn familie dagelijks in angst omdat ze sinds hun uitzetting door de Taliban bedreigd worden. Gratis beschikbaar via 2Doc.

< terug naar nieuwsoverzicht