< terug naar nieuwsoverzicht

Haagse Schilderswijk in het teken van vrede en verbinding

26-01-2015

In het hartje van de Schilderswijk vond afgelopen donderdag een “Vredesoverleg” plaats. Bij deze bijeenkomst stelden de leden van de Milli Görus moskee en van het Apostolisch genootschap zich aan elkaar voor. De bijeenkomst werd ook druk bezocht door mensen uit andere geloofsrichtingen. Het initiatief voor de avond werd genomen door een van de Ambassades van Vrede in de Hofstad, het Multicultureel Ontmoetingscentrum.


2111

Vrede gaat door de maag, lijkt de organisatie te hebben gedacht. De bijeenkomst begon met soep en broodjes wat ervoor zorgde dat de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen en vertelden over elkaars initiatieven. Zo vertelde pastoor Ad van der Helm over het Vredesplein in Den Haag waaraan hij meewerkt. Ook was Fatima Akchar aanwezig, die een week eerder de verbindingsbijeenkomst “United Lights” organiseerde.

 

Het plenaire gesprek werd afgetrapt door Dick Keus van het Apostolisch Genootschap. Hij gaf aan waar deze levensbeschouwelijke stroming vandaan komt en legde uit hoe belangrijk vrede is voor het genootschap. “Belangrijk binnen ons geloof is het bijdragen aan liefdevolle verhoudingen en vrede in de wereld. Niet voor niets zijn ook wij een Ambassade van Vrede.” Keus gaf aan hoe waardevol het is om over vrede te praten en hekelde en passant de rol van de media: “Er wordt in Den Haag veel gepraat en geschreven over de vele demonstraties, maar er is weinig aandacht voor het positieve. Dat leidt af van wat we wél willen. Want als ik zeg: denk niet aan een roze olifant. Waar denkt u aan? Nou, laten we dan zeggen: Ik wil vrede!”

 

Nadat er door de aanwezigen was nagepraat over de woorden van Dick Keus, kregen verschillende mensen van de Milli Görüs Moskee het woord. Met gevoel voor humor gaf Yusuf Bilgi aan dat er veel overeenkomsten zijn tussen moslims en andere Nederlanders. Mohammed zei: “wees spaarzaam.” Dat geldt dus niet alleen voor Nederlanders.” Vervolgens haalde hij verschillende passages uit de Koran aan waarin werd opgeroepen tot een vredig samenzijn, ook met anders gelovigen.

 

Ook over de woorden van Bilgi en zijn geloofsgenoten werd uitgebreid nagepraat. Marie Anne van Erp van het Multicultureel Ontmoetingscentrum in Den Haag en kartrekker van de bijeenkomst was enthousiast over de avond. “Het is goed om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. We moeten samen vrede op de agenda houden.” Ambitieus voegde ze hieraan toe dat de komende tijd, elke zes weken een vredesbijeenkomst georganiseerd zal worden.

< terug naar nieuwsoverzicht