< terug naar nieuwsoverzicht

Indrukkende voordracht van Jan Terlouw en Sheila Sitalsing in Arnhem

19-09-2017

De Eusebiuskerk in Arnhem stroomt vol op vrijdagmiddag 15 september. Aan de vooravond van de Vredesweek organiseert stichting Bridge to the Future, aangesloten bij PAX als Ambassades van Vrede Oosterbeek, hun jaarlijkse conferentie. Zodra de middag wordt geopend door voorzitter Geert Corstens zijn de 500 aanwezigen muisstil.


Het thema van deze twaalfde conferentie is ‘Moreel kompas’. De discussie over waarheid en leugen, over feiten en meningen is actueler dan ooit. Soms dichtbij, soms ver weg. Voor de stichting aanleiding om voor dit thema te kiezen. Volkskrantcolumniste Sheila Sitalsing, de eerste spreekster, linkt dit thema in haar gesproken column hoofdzakelijk aan politiek Den Haag: politici zijn onze morele leiders, zij nemen morele besluiten en zijn in die zin ons moreel kompas. “En toen sprak de premier die twee woorden uit. Pleur op. Het lijkt zo daadkrachtig, normen stellend, maar dit is de taal van wanhoop. De taal van machteloosheid. Het is mij niet gelukt om die jongeren erbij te houden. Pleur op is de taal van uitsluiting.”

"Pleur op is de taal van de wanhoop, machteloosheid en uitsluiting." Sheila Sitalsing

Vervolgens schuift Jan Terlouw aan aan de tafel waar gesprekleidster Jacobine Geel hem interviewt. “Moraliteit is de essentie van ons bestaan”, stelt hij beslist. Ook hij richt zich tot onze politieke leiders. “Het gesprek over goed en kwaad, over moraliteit, dat mis ik in Den Haag. Bij elk besluit dat genomen wordt dienen politici dezelfde vraag te stellen: wat is rechtvaardig? Dan ontstaat er een gesprek, een discussie. Anders verschralen we tot managers.” Later: “Ik mis iets waarvan ik vermoed dat veel mensen het missen. We snakken naar contact, naar meer vertrouwen in elkaar. Waar wantrouwen heerst, functioneert niets.”

Daarna is het woord aan de 17-jarige Wiam Abdelnour van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Openhartig deelt zij haar persoonlijke ervaringen over moraliteit, buitenspel gezet worden en discriminatie. “Ik ben hier geboren, Arnhem is mijn thuis, maar de tulpen die wij uit Turkije halen zullen voor een aantal mensen altijd Nederlandser blijven dan ik. Het is pijnlijk dat ik steeds moet blijven verdedigen dat ik Nederlander ben. Dat ik erbij hoor.” 

 

 

 

"Het is pijnlijk dat ik steeds moet blijven verdedigen dat ik Nederlander ben. Dat ik erbij hoor.” Wiam Abdelnour


Stand up filosofe Laura van Dolron sluit het eerste gedeelte van deze indrukwekkende conferentie af met een voordracht die ze ter plekke geschreven heeft. “Kracht en kwetsbaarheid gaan altijd samen. Een moreel kompas is ook kwetsbaar. Je laten horen, dapper zijn en loslaten. [...] Mensen die zeggen dat ze niet alles weten. Daar hou ik van want die weten vaak het meest. Mensen die niet praten maar luisteren. Die zijn ons morele kompas.” Richting publiek: “maar daar weten jullie alles van, jullie zitten daar al twee uur te luisteren. Jullie zijn écht goed!”

< terug naar nieuwsoverzicht