< terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe enthousiastelingen: Maryem en Laura

15-07-2021

Maryem en Laura (allebei 22 jaar) lopen niet alleen tegelijkertijd stage bij het Vredesweekteam van PAX. Ze kozen allebei ook voor de studie International Relations and Organisations. Een brede bachelor over conflict, politiek en internationaal recht. Wat voor beiden begon als een interesse voor de wereld, bracht hen vervolgens tot de vraag “wat kan ik doen in vredesnaam?”. Hieronder stellen ze zich voor.
Maryem (links) en Laura (rechts)

Maryem begon hoopvol aan haar studie. ‘Veel mensen ontmoeten en de wereld veranderen’, dat wilde ze. Bij Buitenlandse Zaken terecht komen, diplomaat worden. Naarmate ze zich verdiepte in de vele vakken, besefte ze dat er nog een lange weg te gaan was. Hele systemen waren gebouwd op wat ooit de norm was. Dat moet helemaal van binnenuit opengebroken worden, maar waar begin je in vredesnaam? Het continue gevoel van futiliteit nam de overhand, en toen was daar de coronacrisis. Die bood eerst rust, tijd voor zelfreflectie daarna wanhoop. Met het wegvallen van de campus als basis, ging het in haar leven steeds minder over de échte problemen op de wereld, zoals zij ze zag.

Toen was daar Black Lives Matter. “Die beweging heeft zoveel indruk gemaakt op mij als mens, nog steeds”, zegt Maryem. "Het bracht zoveel woede, verdriet en onbegrip teweeg. De ruimte en vrijheid hebben om te kunnen zijn wie je bent, je veilig voelen, geaccepteerd, dat is iets wat voor lief wordt genomen door velen."

Sinds de lezing van PAX-er Susi Snyder over het verbod op kernwapens volgt ze de vredesorganisatie. Deze stage kwam voorbij op het moment dat ze zich afvroeg wat ze in vredesnaam aan haar toenemende frustratie kon doen. In plaats van het wegstoppen, gebruiken voor het grote goed. "De wereld veranderen, dat gebeurt niet zomaar. De Vredesweek is voor mij dé manier om mensen samen te brengen. De wereld veranderen, dat doen we samen."

Laura groeide op in een internationale omgeving waar ze veel leerde van mensen met verschillende achtergronden en culturen. Dit was dan ook iets waar ze naar zocht tijdens het kiezen van een studie.

Ze begon haar bachelors met het idee dat ze de kant van international security op zou gaan. Werken bij Interpol bijvoorbeeld, dat sprak haar wel aan. Maar in het verloop van haar studie begon ze steeds meer te zoeken naar de fundamentele vraagstukken. Hoe ontstaan conflicten? En hoe kan ik de betrokkenen, zowel slachtoffers als daders, beter leren begrijpen?

Ze koos daarom voor een minor in Peace en Conflict Studies en hier werd ze zich steeds bewuster van het belang om "het menselijke in mensen te blijven zien". Vooral zij die vaak als onmenselijk worden beschouwd. De waarden en werkwijze van PAX sluiten hier mooi op aan en bieden haar in haar ogen de mogelijkheid om verder te leren.

Laura richt zich tijdens haar stage voornamelijk op de PAX Duif en daarnaast werkt ze ook mee aan de organisatie van de Vredesweek. "Het mooie aan de Vredesweek is dat het mensen laat zien waarom wij ook in Nederland nog aan vrede moeten werken."

< terug naar nieuwsoverzicht