< terug naar nieuwsoverzicht

Op bezoek in IJmuiden: "Vrede is niet moeilijk, de mensen zijn moeilijk"

Bericht geplaatst op: 26-04-2017

Gisteren was PAX op bezoek bij de Ambassade van Vrede in IJmuiden voor een brainstormsessie met verschillende religieuze organisaties. Centrale vraag: Wat kunnen we samen doen in de Vredesweek? Een mooi gezelschap bij elkaar, mensen die verschillen in religie en achtergrond maar die in ieder geval één ding gemeen hebben: ze willen allemaal in actie komen deze Vredesweek. Samen willen ze laten zien dat het anders kan. De Imam van de Turkse Moskee: “Als je echt vrede wil moet je elkaar als mens gaan zien en niet steeds de verschillen blijven benadrukken.”Verschillende leden van het Apostolisch Genootschap, twee vertegenwoordigers van de Turkse Moskee, een kerkganger van de Oud Katholieke kerk, een koordirigent, een filmmaker en drie leden van Vrouwen voor Vrede IJmond zijn op deze eerste samenkomst voor de Vredesweek afgekomen. “Ik ben eigenlijk heel trots dat we met zo’n mooie groep aan tafel zitten vanavond”, stelt Merel van den Hooff van het Apostolische Genootschap die de avond opent.

Na een voorstelrondje gaan we dieper in op het thema van de Vredesweek ‘de kracht van verbeelding’. Dit thema roept in IJmuiden de vraag op: ‘Is vrede verbeelding?’ Beelden we ons het maar in dat dit te bereiken is? Begint het pas daar waar je het kunt voorstellen? Ishak Demir, de Imam van de Turkse Moskee reageert: “Vrede is niet moeilijk. De mensen zijn moeilijk. Om vrede te kunnen bereiken moeten de mensen hun menselijkheid centraal stellen. Waar de eigen belangen prevaleren, waar de ‘ik’ voorop staat is de vrede ver te zoeken. De ‘ik’ moet ‘wij’ worden.” Voorganger Paul de Ruijter vraagt zich af: “Maar wat tilt ons boven onze verschillen in geloof, in nationaliteit uit? Waar kunnen we bruggen slaan naar elkaar en waar zien we de verbindingen? Laten we daar deze Vredesweek naar zoeken.” 

Daarop volgt een brainstorm, de ideeën vliegen door de lucht. Van een hapjesfestival tot samen een muziekstuk maken en uitvoeren tot een uitwisseling tussen de Moskee en het Apostolisch genootschap. Het is duidelijk dat de burgemeester en de lokale pers betrokken moeten worden om de activiteiten breed zichtbaar te maken in IJmuiden. Aan het eind van de avond zijn er tientallen uiteenlopende ideeën verzameld. Aan verbeelding geen gebrek! Er is in ieder geval overeenstemming over wat het doel zou moeten zijn: mensen iets bijzonders laten beleven, een ontspannen ontmoeting organiseren. Hierdoor krijgen mensen het gevoel dat ze zelf ook iets kunnen doen voor vrede. 

We kijken terug op een geslaagde avond en danken het Apostolisch Genootschap, de Ambassade van Vrede, voor de gastvrijheid!

< terug naar nieuwsoverzicht