< terug naar nieuwsoverzicht

Op eetavontuur in Leusden

20-09-2017

Maandagavond 18 september. Rond een uur of zes vult een feestelijk aangeklede zaal zich met mensen van allerlei pluimage. ‘Wat zou er vanavond op het menu staan? Een maaltijd uit Syrië, Irak, of misschien Afghanistan?’ vraagt een oudere dame zich af. Bij binnenkomst krijgen we het menu te zien, en wat blijkt: speciaal voor de Vredesweek bestaat het menu vanavond uit gerechten vanuit de hele wereld. Want lekker eten, dat verbindt! 


3071

foto: Lize Kraan

Deze maaltijd is georganiseerd door de Ambassade van Vrede Leusden, in samenwerking met Gastvrij Leusden, een groep mensen die zich inzet voor de vluchtelingen die in Leusden zijn komen wonen. Willy, ook te gast deze avond, vertelt: “Vorig jaar hebben we ongeveer een half jaar lang een AZC gehad in Leusden. Er is toen een groot netwerk ontstaan vanuit verschillende groepen en kerken dat zich inzette voor een gastvrije ontvangst van de inwoners van het AZC. Zo opende een kerk bijvoorbeeld elke middag de deuren voor de inwoners, en hielp men elkaar bij allerlei praktische zaken. We vonden het jammer toen het AZC weer sloot,  want er was zoveel moois ontstaan. Nu richten we ons vooral op de statushouders die in Leusden zijn komen wonen. Zij koken één keer per maand een maaltijd, en iedereen uit Leusden is dan welkom!” 

Hetty, voorzitter van de Ambassade van Vrede Leusden, komt er ook bij zitten. “Onze Ambassade is vooral gericht op het verbinden van mensen. Vrede krijgt concreet vorm in de ontmoeting met anderen, in warme contacten die worden opgebouwd, en door samen te eten en te lachen. We genieten bij deze maaltijd van elkaars talenten en bieden nieuwkomers zo een plek in onze lokale gemeenschap. Op andere momenten deze week besteden we ook aandacht aan de lokale geschiedenis van deze streek, in de vorm van een lezing over Kamp Amersfoort. Vrede en oorlog lijken misschien abstracte begrippen in Nederland anno 2017, maar met een portie creativiteit zijn er allerlei manieren denkbaar om het dichtbij te brengen. Daarom doe ik dit werk ook al bijna tien jaar met veel plezier en overtuiging!”

Wil je ook een activiteit van de Ambassade van Vrede Leusden bijwonen? Neem dan hier een kijkje voor hun programma tijdens de Vredesweek. 

< terug naar nieuwsoverzicht