< terug naar nieuwsoverzicht

PAX Vieren vanaf nu beschikbaar

Bericht geplaatst op: 24-05-2017

PAX viert deze Vredesweek! Speciaal voor de Vredesweek heeft PAX een liturgiekrant ontworpen die ‘PAX Vieren’ heet. De PAX Vieren is samengesteld met een brede redactie van theologen en communicatieadviseurs. In deze krant vind je suggesties voor het inrichten van een viering en ook ideeën voor gebed. We hebben natuurlijk ook aan de kinderen gedacht, voor hen is er een speciale kinderbijlage achterin te vinden. Lees hieronder alvast een kort fragment uit het interview met de jonge dominee Rikko Voorberg van de POP-UP kerk in Amsterdam. 


Iedere zondag komt Rikko Voorberg samen met een aantal mensen die je in een gewone kerk niet snel zou tegenkomen. “Voor ik iets zeg over Jezus of God in de pop-up kerk, eten we met elkaar. Mensen delen hun eten met elkaar, breken het brood en drinken wijn. We delen datgene wat ons raakt.” Dat kan de situatie van vluchtelingen zijn of van andere verstotenen in deze samenleving. “Verlangen we naar een andere wereld? Hebben we het nog niet opgegeven? Laten we dan samen gaan. Ik citeer graag de schrijver Antoine de Saint-Exupéry: ‘Als je mensen wil leren varen, leer ze dan geen boten bouwen, maar verlangen naar de eindeloze zee.’ Het verlangen is wat de pop-up kerk draagt.
 

‘Ik wil weten wat er echt gebeurt, wat ik kan betekenen en ik wil nu juist uit mijn verbeeldingsraam stappen.’ – Rikko Voorberg 


Voorberg ging om die reden ook naar Lesbos om met eigen ogen te zien hoe de vluchtelingen daar aankwamen. “Ik wil in het zand zitten waar die boten aankomen en ik wil meelopen met de vluchtelingen over het eiland. Als je alles van te voren plant, dan geef je alleen ruimte aan wat binnen jouw verbeeldingsraam past. Dan denk je  ‘laat ik maar dekens meenemen, want ze zullen het wel koud hebben’. Maar ik wil weten wat er echt gebeurt, wat ik kan betekenen en ik wil nu juist uit mijn verbeeldingsraam stappen. Nut en effect vind ik helemaal niet zo belangrijk, simpelweg ‘er zijn’ is belangrijk.”

Naast dit interview vind je verschillende suggesties voor vieringen: van gebeden, tot liederen en verhalen. De PAX vieren is vanaf nu beschikbaar in onze online winkel: Zowel te bestellen als te downloaden.

 

< terug naar nieuwsoverzicht