< terug naar nieuwsoverzicht

Samen bouwen aan verbinding in Enschede

Bericht geplaatst op: 29-11-2016

Wat een prachtig bericht uit Enschede: vorige week heeft er, in navolging van de Walk of Peace, een bijeenkomst plaatsgevonden met de burgemeester van Enschede en twintig vertegenwoordigers van verschillende religieuze en levensbeschouwelijke bewegingen in de stad. Ontmoeting, gesprek én samen eten waren de ingrediënten van deze ontmoeting. “Ik voel het als mijn opdracht om deze mensen bij elkaar te brengen”, zegt burgemeester Onno van Veldhuizen. “Mijn doel is vrede en verbinding tussen deze mensen.” 


foto: Snijdersfotografen Enschede

Rashid Mathey, van de Islamitische Vereniging Enschede (IVEO) zegt erover: “Ik was blij en opgelucht dat we met zoveel gelijkgestemden waren. Weliswaar verschillend, maar we respecteren elkaar” (bron: Huis-aan-Huis Enschede).

Afgelopen september organiseerde PAX samen met de Raad van Kerken en Enschede voor Vrede de Walk of Peace in Enschede. Dat ging niet zomaar: er ging een heel proces aan vooraf, waarin de Christelijke kerken, de Moslim-gemeenschap, de Syrisch-Orthodoxe kerk en de Joodse gemeenschap met elkaar spraken om samenwerking mogelijk te maken. De één haakte enthousiast aan, de ander met de nodige aarzelingen, weer een ander haakte resoluut af: Vrede verbindt, maar niet altijd vanzelfsprekend.

Juist daarom is het bericht uit Enschede zo hoopgevend: nu, twee maanden na de Walk of Peace, heeft men elkaar (opnieuw) ontmoet. En: over drie maanden krijgt deze bijeenkomst nog een vervolg. In de Joodse synagoge. 

Lees meer op website van gemeente Enschede.

< terug naar nieuwsoverzicht