< terug naar nieuwsoverzicht

Studenten in actie tijdens de Vredesweek

Bericht geplaatst op: 20-04-2017

Deze Vredesweek versterkt PAX het contact en de samenwerking met studie- en studentenverenigingen. SIB, Studentenvereniging Internationale Betrekkingen, is zo’n vereniging waarmee PAX al een paar jaar samenwerkt. Roos Fountain van PAX sprak met Ruben en Fayrouz van SIB Utrecht over hun plannen voor deze Vredesweek.


 

Hoi Ruben en Fayrouz, jullie hebben een superleuk idee bedacht voor de Vredesweek met het thema ‘De kracht van verbeelding’, wat is dat idee?

Fayrouz: 19 september staat onze wekelijkse lezing in het kader van de Vredesweek. We hebben ervoor gekozen om beelden het uitgangspunt te laten zijn tijdens deze lezing. Beelden die de wereld hebben veranderd. We laten sprekers die we uitnodigen zélf een foto uitkiezen en aan de hand van die foto vertellen ze hun verhaal. We hebben nu de directrice van het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM, een aantal fotografen en historicus drs. Rutger van der Hoeven van de Universiteit Utrecht. Ben je bekend met het concept TED-talks? Nou zó is het ongeveer. De spreker spreekt 20 minuten over een foto die een sterke indruk heeft achter gelaten op hem of haar. Die foto mogen ze zelf uitkiezen, want we zijn júist benieuwd naar hun persoonlijke verhalen.

‘De foto mogen sprekers zelf uitkiezen, want we zijn júist benieuwd naar hun persoonlijke verhalen.’ - Fayrouz


Jullie zijn een studentenvereniging. Waarom vind je het belangrijk om af en toe een spreker uit te nodigen van een NGO zoals PAX in plaats van iemand van de universiteit en wat hoop je daarvan te leren?           

Ruben: Sprekers van de universiteit zijn doorgaans heel genuanceerd over onderwerpen, ze spreken als wetenschapper. Sprekers van PAX zitten midden in de materie én zijn heel bevlogen. Je komt vaak tot leukere en inhoudelijkere avonden dan met enkel academici.

‘Sprekers van PAX  zitten midden in de materie én zijn heel bevlogen.’- Ruben
 

Wat zou je andere studentenverenigingen mee willen geven als ze een avond met een spreker organiseren?

Ruben: Nou uit mijn ervaring met andere studentenverenigingen zou ik zeggen: Zoek goede sprekers uit die een goed verhaal vertellen uit het werkveld dat je niet gauw hoort als je in de collegebanken zit.


Hoe komen mensen bij de door SIB georganiseerde avonden terecht?

Ruben: We promoten onze evenementen via de nieuwsbrief van de hogeschool van Utrecht (HvU) en de bibliotheek van de universiteit (Universiteit Utrecht). Facebook is ook een belangrijk communicatiemiddel. En we zorgen dat we te vinden zijn via Google. Daardoor kan het soms ook gebeuren dat er heel nieuw publiek op een lezing afkomt, zoals iemand die begon te schreeuwen omdat hij het ergens niet mee-eens was, die had duidelijk een andere verwachting van de bijeenkomst.


Hebben jullie nog een vraag aan PAX?

Ruben: Ja. Wat is er nog meer leuk voor studenten om te doen behalve de Vredesweek?

In de Vredesweek organiseren wij zelf het Manifeest, een cultureel nachtfestival dat helemaal in het teken staat van vrede. (Of je kunt als studentenvereniging meelopen met een ‘Walk of Peace’, dat is een wandeltocht van en voor vrede die je of zelf kunt organiseren of je kunt aansluiten bij een Walk of Peace die bij jou in de buurt georganiseerd wordt. Alle acties waaraan je kunt meedoen verzamelen we op onze website. (www.vredesweek.nl) en houd natuurlijk onze Facebookpagina in de gaten. Of klop bij ons aan als je zelf een goed idee hebt en je hebt onze hulp nodig.

Ruben: We hebben volgend jaar april ons congres ‘A Struggle for Peace’, dat hebben we elke 3 jaar. Dat is het grootste evenement wat we organiseren, daar komen altijd 1500 studenten op af. Dat doen we altijd samen met PAX, dus we houden contact.

Wil jij met jouw vereniging ook een PAX-spreker uitnodigen? Download dan hier onze infosheet voor meer informatie en onze contactgegevens.

< terug naar nieuwsoverzicht