< terug naar nieuwsoverzicht

"Verbindende krachten versterken, dat is de Vredesweek"

26-09-2017

Afgelopen Vredesweek kwamen duizenden mensen op hun eigen manier in actie voor vrede. In het hele land waren er honderden activiteiten. Van filmavonden tot festivals, van vieringen tot College Tours. “Ik voel en heb deze week ook echt gezien dat er meer mensen zijn die willen verbinden”, zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX. 


3080

Uitreiking PAX Duiven in Amsterdam. Foto: Lize Kraan.

Walk of Peace
Op wel 19 plekken liepen mensen een Walk of Peace. Veel wandelingen stonden in het teken van solidariteit met Syrische vluchtelingen en riepen op tot verdraagzaamheid. Voor veel mensen is de Vredesweek hét moment om te laten zien dat je met z'n allen ook in je eigen buurt wat kunt doen om spanningen in de samenleving te verminderen. “Verbinding is het belangrijkste, elkaar kunnen begrijpen en elkaar iets gunnen,” zegt één van de organisatoren in Zoetermeer. “Gewoon een gezellige dag hebben met allerlei mensen van allerlei geloven zonder aan elkaar te vragen: Wat is jouw religie?”, zegt een Syrische deelnemer uit Naarden terwijl hij mee loopt in een van de Walks of Peace. “Lekker samen eten, dat verbindt ook”, zegt een oudere vrouw uit Leusden.

Jongeren
Dit jaar waren er heel wat studieverenigingen betrokken bij de Vredesweek. Ze organiseerden lezingen en nodigden PAX sprekers uit. Zoals de Utrechtse vereniging Internationale Betrekkingen. Zij organiseerden de bijeenkomst ‘Photos that Changed the World’.  “Ik heb echt veel opgestoken van deze lezing. Ik kende meeste foto’s al, maar toch is het leuk om het verhaal erachter te horen van iemand die er verstand van heeft,’ vertelde Jesse, een van de aanwezigen.

Als afsluiting was er een feestelijke bijeenkomst met een inhoudelijk tintje, Manifeest, in Amsterdam. De vredespakkenparade leidde het feest in en zorgde voor heel wat publiciteit. Daarnaast waren er optredens van artiesten met een boodschap.

PAX Duif voor 23 initiatieven
Voor het eerst reikten we de PAX Duif uit aan mensen die in 2017 iets uitzonderlijks voor vrede hebben gedaan. Actrice Sanne Vogel kreeg haar PAX Duif omdat ze Syrische vluchtelingen die op Amsterdam Centraal station gestrand waren spontaan op nam in haar huis en ze zo een warm welkom gaf. Sanne: “Ik heb van de Syrische vluchtelingen geleerd dat je niet andermans verdriet over kan wegnemen en weghalen, maar wel dat je het kan verzachten.” De Moeders uit de Haagse Schilderswijk trekken de wijk in om vrouwen uit hun isolement te halen. Ze doen dat bij het bushokje, supermarkt en schoolplein. Ze bereikten bijna 1000 vrouwen op die manier. Dée Werter: “We gaan bijvoorbeeld naar de Haagse markt om de vrouwen letterlijk de weg te wijzen, zodat ze weer een beetje licht zien.” Ted Bransen, directeur van het Nationaal Ballet maakte zich hard om de Syrische danser Ahmad Joudeh uit Damascus naar Nederland te halen, zodat hij niet in het leger hoefde te vechten.

Ook de minder bekende Nederlanders die zich onvermoeid inzetten voor vrede gaf PAX een aanmoediging om hun werk voort te zetten. Ingeborg Krook, docent burgerschapskunde kreeg de meeste publikeksstemmen en ontving hiermee duizend euro voor haar inzet in de klas. Ingeborg: “Ik ben er heel blij mee.” Met een PAX busje toerden we het land door om de initiatieven in het zonnetje te zetten. Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo was op menige bijeenkomst aanwezig om de vrijwilligers een blijk van waardering te geven. Met een kwinkslag zei Bijlo: “We hebben een zwerm vredesduiven door Nederland verspreid. Stel je eens voor dat er geen oorlog zou zijn. Verbinding is het antwoord op verblinding. Verbeelding het antwoord op vergelding. Empathie het antwoord op antipathie.”

Kijk ons fotoalbum en zie wat er allemaal georganiseerd is.
Ook kun je hier de uitreikingen van de PAX Duif terugzien.

Lees ook deze verslagen:


 

< terug naar nieuwsoverzicht