< terug naar nieuwsoverzicht

Verbindende Vredesmiddag in IJmuiden groot succes

Bericht geplaatst op: 19-09-2016

Op zaterdag 17 september, de start van de landelijke Vredesweek, organiseerde Ambassade van Vrede IJmuiden een ‘Verbindende Vredesmiddag’. Een middag met verschillende sprekers, activiteiten en een informatiemarkt. Sinds 2016 is deze ambassade aangesloten bij PAX en hun eerste vredesweekactiviteit was meteen een groot succes. 


 

“Ik ben gewoon mens”
De middag werd geopend door Robert te Beest, wethouder van de gemeente Velsen. “De Vredesweek is een prachtig middel om met ‘de buitenstaander’ aan de slag te gaan”, volgens te Beest. Aansluitend vertelde Alan Yaghi, die twee jaar geleden uit Syrië vluchtte, zijn persoonlijke verhaal. Hij begon met een vraag aan de bezoekers: “Wat denken jullie over mij?” Het bleef even stil. Een vrouw stak haar hand op en zij voorzichtig dat ze dacht dat Alan misschien een vrouw en kinderen achter heeft gelaten in Syrië en dat hij waarschijnlijk moslim is. Alan antwoordde vervolgens: “Ik ben gewoon mens”. Na deze korte inleiding vertelde hij over de revolutie en oorlog in Syrië en zijn tocht naar Nederland. 

Vredesboodschappen de lucht in
Het bijzondere verhaal van Alan werd gevolgd door een korte lezing van Jan Jaap van Oosterzee, beleidsadviseur Midden-Oosten bij PAX, over de vredesweekactie Lessen in vrede en het werk van PAX in conflictgebieden. Hij vertelde onder andere hoe moedige burgers zich op een vreedzame manier inzetten voor een democratisch Syrië. Na de lezing was er muziek en de mogelijkheid om vredesduiven te schilderen of de informatiemarkt over PAX en stichting WereldWijd voor Kinderen te bezoeken. Ook was er ruimte om samen na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Afsluitend werden er tientallen ballonnen opgelaten met vredesboodschappen eraan. En wie weet waar deze vredesboodschappen de komende week aan zullen komen! 

< terug naar nieuwsoverzicht