< terug naar nieuwsoverzicht

Voorbereidingen Vredesweek in volle gang

Bericht geplaatst op: 24-07-2017

Over ruim zeven weken start de 51e Vredesweek (16 t/m 24 september). Dé landelijke actieweek voor vrede waarin duizenden mensen door het hele land in actie komen. Omdat er nu al veel moois te melden is delen we hierbij alvast een paar leuke en bijzondere updates:


 

 • In minstens 17 (!) dorpen of steden in Nederland lopen mensen mee met een Walk of Peace. Onder andere in Tilburg, Leeuwarden, Middelburg, Vlaardingen, Almelo en Rotterdam. In Zoetermeer staan ze op een bijzondere manier stil bij omgekomen vluchtelingen tijdens de Walk of Peace: “We creëren een monument, waarschijnlijk een gedicht dat verwerkt wordt in een kunstwerk. De wandelaars nemen oude schoenen mee, die symbool staan voor de lange afstanden die vluchtelingen vaak moeten afleggen. Deze laten zij tijdens de wandeling achter bij het monument.”
 • Minstens 75 Ambassades van Vrede organiseren weer talloze festivals, lezingen, vieringen, wandelingen, debatten en filmavonden door het hele land. Zoals:  een vredesmarkt met de PAX-Street art for Peace tentoonstelling in stadhuis Nijmegen, een scholierendebat in het raadhuis van Hilversum; een vredesfeest in de Haagse Schilderswijk, SIB-talks in Utrecht over foto’s die de wereld veranderden, de conferentie van Bridge to the Future in Arnhem met o.a. Herman van Rompuy, Sheila Sitalsing en Jan Terlouw en natuurlijk door het hele land bijzondere vredesvieringen die in het teken staan van het thema van de Vredesweek: ‘de kracht van verbeelding’.
   
 • De eerste namen voor cultureel nachtfestival Manifeest op 23 september zijn bekend: rapper en verhalenverteller Akwasi en mode-ontwerper Bas Kosters.  Daarnaast verbinden we ons met Manifeest aan een PAX-project in Libanon. Samen maken we tijdens Manifeest in Amsterdam, Manifeest Libanon mogelijk. Pim Gerritsen, medewerker PAX: “Zo claimen we met kunst en cultuur die ruimte voor jonge mensen die opgroeien in een context van haat, oorlog en geweld. Voor die jonge generatie het extreem belangrijk is om samen een andere toekomst te kunnen verbeelden.”
   
 • Ook een aantal scholen staan helemaal in het teken van de Vredesweek. Zoals basisschool het Kompas in Hoorn waar ze met alle klassen uitgebreid met de lesbrief aan de slag gaan, het Gregrorius College in Utrecht dat PAX verzocht om gastlessen te verzorgen en de Vrije Ruimte in Den Haag organiseert een symposium over vrede en onderwijs.
   
 • In Nijmegen en Vlaardingen zijn nieuwe Ambassadeurs van Vrede aangesteld. Esther Appels, jurist en kunstenaar, roept Nijmegenaren op om deze Vredesweek foto’s te maken van bijzondere vriendschappen. In Vlaardingen deelt wethouder Arnout Hoekstra het ambassadeurschap met kunstenaar en beeldcomponist Beaty Czeto.
   
 • Tijdens de Vredesweek stapt PAX in een oranje vredesbusje en maken we een Vredestour. Door het hele land reiken we vredesprijzen uit aan moedige bruggenbouwers, waarmee we onze waardering willen uitspreken voor al die mensen die – vaak achter de schermen – aan vrede werken. Want iedereen kan iets voor vrede doen, of het nu groot of klein is. De prijzen zijn door kunstenaars beschilderde houten vredesduiven. 
   
 • Daarnaast: Happy activism festival in Utrecht, het Just Peace festival in Den Haag met o.a. Hague Talks en een Vredesloop en op veel plekken (zoals Zeist, Groningen, Apeldoorn) worden er interreligieuze en -levensbeschouwelijke ontmoetingen georganiseerd, nieuwe contacten gelegd en misschien wel nieuwe vriendschappen…

  Organiseer je zelf een activiteit, geef dit dan aan ons door via vredesweek@paxvoorvrede.nl. Dan zetten wij het in de online agena.

< terug naar nieuwsoverzicht