< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesschaakspel: Paco Sako

22-07-2019

Felix, bedenker van Paco Sako, ontving 2 jaar geleden een PAX duif voor zijn Vredesschaakspel. Wij spraken met hem over het schaakspel.  Felix, kun je wat vertellen over je zelf?
Ik ben kunstenaar/designer waarbij ik als doel heb om de pijn en conflicten die leven in de samenleving handen en voeten te geven. Kunst heeft mij altijd getrokken en daarom ben ik op eigen houtje begonnen met technisch schilderen. Nadat ik een periode bezig ben geweest met andere dingen inspireerde de geboorte van mijn zoon op terug te pakken naar mijn idealen en mijn werk te maken van datgene waar mijn hart ligt. 

En hoe ben je op het idee gekomen om dit spel te ontwikkelen?
Dat idee is eigenlijk zo ontstaan maar ook weer geïnspireerd door de geboorte van mijn zoon. Ik vroeg me af hoe ik hem wilde opvoeden. Wat doet er nou écht toe? Wat wil ik hem meegeven? Naast de ethische en morele waarden dacht ik ook wat praktischer over voetbal, fietsen en schaken. Dat laatste heb ik zelf ook op jonge leeftijd geleerd van mijn opa. Een prachtig spel wat vaak voor educatieve doeleinden wordt gebruikt en wereldwijd aanzien kent. Tegelijkertijd wordt spel ook vaak als metafoor gebruikt voor een machtsstrijd. En meer dan eens hangt er een bepaalde sfeer tijdens het spelen wat wijst op een krachtmeting. Ook is het voor de verliezer niet altijd een even leuk spel. Ik heb vaak mensen ongelooflijk klein zien worden na een potjes schaken. Op en dag zat ik in mijn atelier en toen ontstond het verlangen om meer vreedzaamheid in een schaakspel te hebben. Maar kan ik hier wel een spel bij maken? Dan moet het minstens zo leuk zijn als schaken! Zo ben ik aan de slag gegaan. In feite is het spel een uiting van liefde naar mijn zoon toe.

Herkenbaar wat je zegt over machtsstrijd en verliezen tijdens schaken! Wat hoop je eigenlijk bereiken met het schaakspel?
Ik, of eigenlijk ‘we’ want ondertussen werken we met een aantal mensen aan Paco Sako, hopen dat het spel wordt opgepakt door zoveel mogelijk mensen. Bij dit spel wordt geleerd dat naast het winnen ook het ontwikkel component belangrijk is. Niet alleen voor je zelf maar ook voor de ander. Tijdens een toernooi wat we organiseerden in het Vredespaleis hadden we daarom ook twee prijzen: 1 voor het mooiste spel en één voor de winnaar van de meeste potten. We zien dan ook tijdens toernooien dat spelers elkaar helpen. Het is prachtig om te zien dat dit ook echt gebeurd in de praktijk.
En ons hoogte doel is eigenlijk dat de spelers van het spel de vreedzaamheid en het rekening houdend met de ander ook integreren in de maatschappij. Het haalt namelijk het venijnige uit het spel door de kracht van het omarmen. Hier is natuurlijk nog geen onderzoek naar gedaan maar we hebben goede hoop. Onlangs hebben we een opdracht van koepel van Haagse scholen binnengehaald met een educatief project waar we nu hard mee aan de slag zijn.

Kun je in een notendop uitleggen hoe het spel werkt?
Natuurlijk! Het spel kent dezelfde stukken als het reguliere schaken en wordt ook op een schaakbord gespeeld. Het verschil is dat de je de stukken niet kwijt raakt maar dat ze omarmt worden en daardoor de controle van dat stuk bij de tegenspeler ligt. Echter is het mogelijk om je eigen speelstuk weer vrij te spelen door een ander stuk in de plaats te zetten. Het spel heeft hierdoor minder consequenties en meer ruimte voor creativiteit. Het blijft spannend tot het eind omdat het alle kanten op kan.

Bij gewoon schaken gaat het om vooruit denken terwijl het bij dit spel mogelijk is om vooruit te ‘kijken’ doordat alle stukken op het bord blijven staan. Verder is het zeer geschikt voor kinderen van alle leeftijden; dat is natuurlijk erg leuk!

Hoe kunnen mensen je schaakspel gebruiken tijdens de Vredesweek?
Het is mogelijk om zelf een spel dag(deel) te organiseren tijdens de Vredesweek en natuurlijk ook daarbuiten. Het mooie is dat het spel een brug slaat tussen verschillende generaties. Je kunt samen tot ontdekkingen komen en de kinderen iets meegeven. Ook geven we graag een workshop met Paco Sako tijdens de vredesweek!

Wat een mooie ideeën en een leuk aanbod! Ontzettend bedankt voor je tijd en veel succes met Paco Sako!

 

Ben je geïnteresseerd in een workshop vredesschaken? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op via vredesweek@paxforpeace.nl

 

< terug naar nieuwsoverzicht