< terug naar nieuwsoverzicht

Vredeswandeling in Hilversum als bijdrage aan verdraagzaamheid

Bericht geplaatst op: 31-08-2017

Ook in Hilversum vindt tijdens de Vredesweek een Walk of Peace plaats. De Noord-Hollandse gemeente heeft genoeg symbolische plekken waar tijdens de wandeling de link met vrede kan worden gelegd. Teveel zelfs om deze allemaal tijdens de Walk of Peace aan te doen. Met het aanbieden van de wandeling wil Hilversum mensen de mogelijkheid bieden iets voor vrede te doen en zorgen voor meer verdraagzaamheid binnen haar gemeentegrenzen.


De Walk of Peace in Hilversum is op vrijdag 22 september. De organisatie heeft voor deze dag gekozen, zodat de Walk of Peace een hoogtepunt kan zijn van alle activiteiten die in die week worden gehouden. “Omdat het de eerste keer is, weet ik niet hoeveel deelnemers we kunnen verwachten”, vertelt projectleider Tineke Bouchier. “Misschien vijftig of honderd deelnemers? We hebben scholen benaderd met de vraag leerlingen mee te laten lopen en we zoeken nog publiciteit in de media, dus mogelijk zijn er meer wandelaars. “

Jezelf kunnen zijn
Centraal staan de vragen: Waarom vind ik vrede belangrijk? Wat doet het met mij? Wat kan ik zelf bijdragen aan vrede? Voorafgaand aan de Vredesweek zijn er interviews in een huis-aan-huis blad met een rector van een school, met een predikant, met een vluchteling en ook met de burgemeester en een wethouder van de gemeente. Tineke Bouchier: “Wij hopen ook op belangstelling uit de regio. Want vrede is niet alleen een Hilversumse aangelegenheid.”

Tijdens de wandeling voeren verschillende mensen het woord: een welzijnswerkster, een gemeenteraadslid, een pastoor, bewoners die vrede hoog in het vaandel hebben staan. Ook stadsdichter Robert Grijsen heeft een rol. Hij opent de wandeling met een gedicht over vrede en verdraagzaamheid. De deelnemers kunnen onder het genot van een drankje en een hapje naar zijn gedichten luisteren. Aan het einde van de Walk of Peace zijn er allerlei muziekoptredens. 

“We lopen langs struikelstenen in het centrum, waarop elke steen voorzien is van de naam en geboortedatum van een Joods slachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog. We doen echter nog veel meer punten aan, omdat we het breder willen trekken. Het gaat wat ons betreft ook over hoe je met elkaar omgaat. Daarom voert ook iemand van de LHBTI-beweging het woord, die vertelt waar je als homoseksueel tegenaan loopt. Jezelf kunnen zijn, is voor veel mensen die niet aan het traditionele man-vrouwbeeld voldoen niet altijd vanzelfsprekend.”


Polarisatie tegengaan
Hilversum wil een stad van verdraagzaamheid zijn. “Door aan de orde te stellen hoe we met elkaar omgaan, willen we polarisatie tegengaan. Zijn er signalen van onvrede in buurten, dan gaan we daar naar toe. De gemeente staat open voor signalen uit de samenleving. Eén van de punten waar de wandelaars tijdens de Walk of Peace halt houden, is de Vredesvlam. Dit is een initiatief vanuit de samenleving en we onderzoeken of we de vredesvlam blijvend kunnen laten zijn.”

De vlam staat symbool voor het verlangen van ieder mens om vrede in zijn of haar leven te vinden en is onderdeel van het Wereldvredesvlamproject. De mediastad kent haar portie incidenten van geweld en onrust. Zij ziet goede open communicatie als een manier om ervoor te zorgen dat het aantal incidenten afneemt . “Oog en aandacht hebben voor elkaar moet hierin verbetering brengen”, legt de projectleider uit. “We hebben groepen die zich minder gezien voelen. Met onze activiteiten in de Vredesweek willen we ook mensen bereiken die we anders mogelijk niet bereiken, zoals jongeren.”

Rollende visies
‘Respecteer elkaar’ is één van de boodschappen die de gemeente haar inwoners wil meegeven. Voor het station staan de wandelaars dan ook stil bij het Monument van Verdraagzaamheid. Een welzijnswerkster vertelt bij het monument over het zinloos geweld, waar ook een gemeente als Hilversum mee geconfronteerd is. En zo doet de stoet talloze plekken aan: de vredespaal naar aanleiding van de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, waarvan er 25.000 over de hele wereld staan bijvoorbeeld en het MH-17 herinneringsmonument bijvoorbeeld.

De wandeling eindigt met een twee uur durend muziekfestijn, waar schoolbandjes optreden en het evenement ‘rollende visies’ plaatsvindt. Hier kunnen mensen van elkaars visie ‘proeven’ en erop reageren. Idee is dat visies anders kunnen zijn dan je eigen denkbeelden, maar dat deze daarom niet hoeven te botsen.

Onverwachte hoek
Veel partijen die bij de organisatie van de vredeswandeling betrokken zijn, werken samen om van het evenement een succes te maken. “Hoe meer er van de grond komt, hoe enthousiaster de mensen worden”, vertelt Tineke Bouchier. “Ook vanuit de gemeente zelf zijn veel ambtenaren gemotiveerd om mee te helpen. Soms zijn er initiatieven uit onverwachte hoek: van de Soefi-beweging of een spirituele academie bijvoorbeeld. We willen iedereen een plek geven, alleen kunnen we niet de hele route vullen met activiteiten. Dat zou voor de wandelaars dodelijk vermoeiend zijn. Dus maken we keuzes.”

De gedrevenheid van al die verschillende mensen om een goed evenement neer te zetten, raakt haar. “Ik zie dat mensen zich belangeloos verbinden en bewogen raken door wat zij doen. Zo ontstaat een steeds groter netwerk in onze gemeente van mensen die eerder niet met elkaar te maken hadden en elkaar nu vinden.”

Grote stap
Wat haar betreft, is het een uitstekend moment om een Walk of Peace te houden. “We zien polarisatie. Mensen maken zich zorgen over wat er in de wereld gebeurt. Zij voelen zich machteloos. Door uitdrukking te geven aan wat zij belangrijk vinden, voelen zij zich gezien en gehoord. Het maken van een vredeswandeling lijkt een kleine actie, maar het is een grote stap.”

Als de Vredesweek voorbij is en de eerste wandeling een feit, evalueren de samenwerkende partijen het verloop. “Dan bespreken we hoe alles uitgepakt is en of we het volgend jaar weer doen. En we bespreken of de vredesvlam een blijvend fenomeen in onze stad wordt. Gezien alle positieve ervaringen tot nu toe, kan ik me niet voorstellen dat de Walk of Peace volgend jaar geen vervolg krijgt.” 

< terug naar nieuwsoverzicht