< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesweek in Amersfoort: Hoe kunnen we ons één familie voelen?

Bericht geplaatst op: 20-09-2017

Met hoge verwachtingen druppelen de bezoekers de Turkse moskee in Amersfoort binnen. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze in de moskee zijn. “Ik had verwacht dat ik mijn schoenen uit moest doen”, zegt een bezoekster. We zitten in het activiteitencentrum van de moskee, de plaats waar jongeren chillen en biljarten. Maar vanavond gaan de jongeren in dialoog met christenen en humanisten uit heel Amersfoort. 


foto: Lize Kraan

Omdat het Vredesweek is staat de dialoogavond volledig in het teken van het thema ‘de kracht van verbeelding’. We luisteren naar de beroemde toespraak van Martin Luther King uit 1963. ‘I have a dream’ van meer dan een halve eeuw geleden. “Wat is het nog actueel”, verzucht de imam. Om er aan toe te voegen: “Wat hebben we een lange adem nodig om democratie en gelijkwaardigheid te bereiken.” In zeven groepen gaan de deelnemers een uur met elkaar in gesprek over wat hun droom is en waar zij inspiratie uit halen. Het zijn intense gesprekken met volslagen vreemden. Na een uur wil eigenlijk niemand nog naar huis.

Een jongeman die orthodox christelijk is opgevoed, maar zich sterk tot het Joodse kabbalageloof voelt aangetrokken, wisselt aan het einde van de avond zijn adres uit met enkele islamitische moskeebezoekers. “Wat een warm bad was het, ik had niet verwacht dat ik hier zo open zou worden ontvangen. Hier krijg ik weer echt positieve energie van.”

Misschien is het wat ambitieus om te zeggen dat de bezoekers na een bezoek zich al één familie voelen, maar de meeste bezoekers verklaren dat zij hun inspiratie voor een betere wereld vooral halen uit het soort gesprekken dat ze vanavond gevoerd hebben.

Wil je ook een activiteit van de Ambassade van Vrede Amersfoort bijwonen? Neem dan hier een kijkje voor hun programma tijdens de Vredesweek.   

< terug naar nieuwsoverzicht