< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesweek Nijmegen: een week vol mooie ontmoetingen

Bericht geplaatst op: 16-11-2016

Samen met Wouter Groot Koerkamp, coördinator Vredesweek Nijmegen, blikken we terug op de afgelopen Vredesweek in de Gelderse stad. “Het was een groot succes”, aldus Wouter. De hele week werden er diverse activiteiten georganiseerd op verschillende locaties in Nijmegen. Zo was er bijvoorbeeld een Vredesmarathon in de Valkhofkapel, kon je meedoen aan een speurtocht naar vredesboodschappen en werden er verhalen verteld over vrede. Maar wat maakte de Nijmeegse Vredesweek nu zo’n succes?


 

Samen staan we sterker
Sinds een aantal jaar organiseert de Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, tevens Ambassade van Vrede, activiteiten in het kader van de Vredesweek. Net als voorgaande jaren werkten zij samen met verschillende religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties. Dit jaar organiseerden ze echter voor de eerste keer meerdere activiteiten in aparte groepjes in plaats van enkele activiteiten samen. Ze werden bijgestaan door enthousiaste vrijwilligers. Hierdoor ontstond een gemengde en gemotiveerde groep mensen (tussen de 20-80 jaar) die samenwerkten vanuit een gemeenschappelijk uitgangspunt: de Vredesverklaring Nijmegen: zoek lokaal verbinding met elkaar en sta open voor andersdenkenden.

Nijmeegse baby gedoopt tot vredeskind
Wanneer we Wouter vragen waar hij tevreden op terugkijkt noemt hij de vele ontmoetingen die zijn georganiseerd en dat er veel lokale media-aandacht was voor de Nijmeegse Vredesweek waardoor de activiteiten een grote groep mensen bereikt hebben. Zoals berichten in de Gelderlander en de Nijmeegse Stadskrant. Vooral de oproep aan ouders om hun baby te nomineren als Vredeskind 2016 was een succes.

Hoogtepunten en vooruitblikken
De Nijmeegse Vredesweek kende veel mooie momenten en bijzondere ontmoetingen, Zoals de gastlessen rondom vrede op twee middelbare scholen. Gastsprekers vertelden hun vluchtverhalen en de leerlingen waren hierdoor zichtbaar geraakt.

Als tip voor andere Ambassades van Vrede geeft Wouter mee: zoek contact met andere groepen in je dorp of stad die gemotiveerd zijn om een mooi programma samen te stellen voor de Vredesweek. Wat in Nijmegen goed werkte was dat er niet één centrale activiteit georganiseerd werd, maar meerdere kleinere activiteiten door verschillende organisaties die allemaal een ander publiek aanspreken. Resultaat: een divers programma voor een brede doelgroep. “We kunnen niet wachten om plannen te maken voor 2017”. De eerste aanmelding voor een activiteit in de Vredesweek 2017 is zelfs al binnen!

Wil je meer lezen over de Nijmeegse Vredesweek? Klik dan hier

< terug naar nieuwsoverzicht