Thema 2019

In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede verbindt over grenzen’.


Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer.

En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. De groeiende groep wandelaars die meedoen met de Walk of Peace brengen hiermee zelf hun verlangen naar vrede in de praktijk. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.

Als je op een constructieve manier conflicten oplost, krijg je nieuwe manieren van samenleven. De beste manier om dat te doen? Ontmoetingen… met elkaar praten dus. Nee, dat is niet soft, dat is hard werken. Soms komen er namelijk pijnpunten op tafel. En ja, soms zijn er momenten dat je een lijn moet trekken, een grens. Bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat het fout is om geld te verdienen aan controversiële wapens die menselijk leed veroorzaken. Of dat het noodzakelijk is om op te komen voor slachtoffers van armoede en onrecht.

Doe ook mee!

Wil je met het thema aan de slag?

  • Lees hier de verdiepingstekst over dit thema, met zes praktische tips en voorbeelden van activiteiten over dit thema.
  • Bezoek één van de Inspiratiedagen die PAX organiseert, met verschillende workshops en inspirerende sprekers over het thema.
  • Via de sprekersbank kun je medewerkers van PAX uitnodigen die de lokale situatie in de conflictgebieden waar PAX actief is als geen ander kennen.
  • Materialen en suggesties voor vieringen vind je vanaf mei in de webshop. Suggesties voor activiteiten vind je in de activiteitenbank.
  • Zoek je activiteiten voor kinderen? Bekijk dan eens het onderwijsmateriaal dat wij voor de Vredesweek geselecteerd hebben.

Doe mee, en onderzoek de grenzen. Kom in contact met andere mensen, met een andere omgeving. Ontmoet mensen van de overkant en luister naar hun ideeën. Zodat vrede ons verbindt, over grenzen heen. Tijdens de Vredesweek, en daarbuiten.

(In januari 2020 publiceren wij een verdiepingstekst over het thema van 2020 op deze website.)